De zorgen zijn groot als het gaat over de opmars van Aziatische hoornaar, in het bijzonder bij imkers uit het zuiden van het land. Hierdoor was er dan ook grote belangstelling voor de presentaties van de Taskforce in Terneuzen en Maasbracht.
Tijdens de presentaties ging Marianne Meijboom, beleidsadviseur bijengezondheid en biodiversiteit bij de NBV dieper in op de schade van deze exoot en gaf praktische tips over het voorkomen, opsporen en verwijderen van nesten. Na afloop van de presentaties werden er frontjes uitgedeeld om zo zelf een selectieve val te maken en zodoende koninginnen van de Aziatische hoornaar weg te vangen. Met het uitdelen van de frontjes zijn aanwezigen gevraagd om deel te nemen aan een bijbehorend onderzoek. Dit onderzoek is erop gericht meer inzicht te krijgen in de effectiviteit van de vallen. Zodoende hoopt de Taskforce in kaart te brengen hoeveel Aziatische hoornaar koninginnen op deze manier worden gevangen en ook welke andere insecten in de val lopen: de bijvangst.
Tijd van uitvliegende koninginnen
Nu is de tijd dat de koninginnen van de Aziatische hoornaar uitvliegen en een voorjaarsnest gaan aanleggen. Wegvangen van koninginnen kan dus mogelijk voorkomen dat er later in de zomer grote nesten ontstaan hoog in de kruin van de boom met duizenden werksters die een probleem vormen voor de imkerij, fruitteelt en de biodiversiteit. Vooral in gebieden waar vorig jaar nesten niet zijn geruimd raadt de taskforce aan om selectieve vallen neer te zetten en uit te kijken naar de kleine voorjaarsnesten. Dit voorjaarsnest is klein en wordt gemaakt op beschutte plekken zoals in schuurtjes, tuinhuisjes, onder afdaken of in de struiken, en is nog makkelijk te verwijderen. Ga voor meer informatie over het maken en plaatsen van de selectieve vallen naar je MijnNBV omgeving.
Wat kun je zelf doen?
Heb je een Aziatische hoornaar gezien, meld dit op https://waarneming.nl/go/vespa-velutina o. Aanwezigen van de presentaties die zelf aan de slag zijn gegaan met het maken van een selectieve val zij gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek.
Lees meer over de Taskforce Aziatische hoornaar
Lees meer over de Aziatische hoornaar
Een uitgebreide handleiding van de selectieve val, link naar het onderzoek en de presentatie vind je op MijnNBV via – Aziatische hoornaar.