Zwermdrift of wisselcellen
In deze tijd van het jaar ben je erop getraind om belegde zwermcellen te detecteren. Vaak is je beitel sneller dan het verstand en is de dop al verdwenen voor je goed alle opties hebt kunnen overwegen. In dit geval was de plaats van de moerdop zodanig gekozen dat het direct duidelijk was dat hier sprake was van een wisseldop. Die mooie grote losstaande moerdop midden op het raat was duidelijk een wisselcel. Het tweede criterium “slechts een handvol doppen” klopte ook. In dit geval waren er vier mooie wisselcellen opgetrokken.
Tijdens de controle heb ik de moer niet gezien, ook niet echt naar gezocht. Tijdens het bekijken van de video zag ik haar wel lopen, een nog vaag gemerkte moer, die even op ongeveer 1 min 35 sec zichtbaar is. Het merken met een merkstift is handig, maar het woord “permanent marker” doen ze geen eer aan. Beter kun je genummerde plaatjes lijmen op het borststuk van de moer.
Denk er dus aan dat wisselcellen het hele bijenseizoen kunnen voorkomen. Dat is ook logisch want de moer kan op ieder moment tijdens haar leven er mee ophouden. Dat proces gaat langzaam maar de werkbijen merken het op en leggen wisselcellen aan. Het begrip “stille moerwisseling” impliceert dat er geen zwermen af zullen komen. Moeder en dochter kom je soms gezamenlijk tegen. De komende maand blijft deze kast dicht en dan kunnen we zien of er een jonge ongeknipte en ongemerkte moer rond loopt.
Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt