Bekijk profiel
Aziatische hoornaar
Aziatische hoornaar | Een Aziatische Hoornaar gezien!? Wat nu doen!?
Wij als afdeling zijn op zoek naar imkers en vrijwilligers die samen op zoek gaan naar de Aziatische Hoornaar in jouw buurt.
bron bijenhouders.nl
We streven ernaar de opmars van de Aziatische hoornaar zoveel mogelijk te beteugelen. Het is heel erg belangrijk om waarnemingen van de hoornaar te melden.
Dus mocht je een Aziatische hoornaar zien, maak een foto en plaats deze op waarneming.nl.
Het is hierbij heel belangrijk dat je een foto toevoegt voor validatie. Na verificatie zullen de mensen van de Vespawatchers contact met je opnemen. Meer informatie vind je ook op de facebookpagina Opsporing Aziatische hoornaar Nederland.
Vanaf maart tot eind mei/ begin juni vliegen koninginnen van de Aziatische hoornaar. Probeer haar te vangen bijvoorbeeld met een selectieve val, maak een foto als het dier in een potje zit, meld het op waarneming.nl en stop haar in de vriezer als zeker is dat het om een Aziatische hoornaar gaat. afbeelding: vespawatch.be Herkenning van de Aziatische hoornaar afbeelding: lindaschrijfthetop.nl bron: waarnemingen.nl U wordt verzocht meldingen met foto door te geven. Meldingen zonder foto zijn niet bruikbaar.
Bestrijding
werkgroep Aziatische Hoornaar
Lees hier meer over de Aziatische Hoornaar
|
Bijenzwerm
Bijenzwermmelding |
U ziet bijen die rondom uw huis vliegen. Het zijn er vaak enkelen die in een spouwmuur of gat in de muur vliegen. Ze komen er weer uit en dat gebeurd een aantal keren. Hiervoor hoeft u de imker NIET te bellen. Dit zijn wilde bijtjes die eitjes leggen en weer weg gaan. Voor uw spouwmuur totaal ongevaarlijk. Laat dit gewoon gaan en over enkele weken zijn de bijtjes weer weg. U heeft dus bedreigde wilde bijen in uw tuin. Dat is mooi en zie het als een aanwinst. Veelal kunnen deze bijen niet steken. Zoek op internet naar “wilde bijen” foto’s en u kunt kijken welke bij het is. Meestal is het de metselbij. Bel ons aub hier niet voor op want wij worden al veel gebeld voor bijenzwermen die in bomen en struiken hangen. Hier nog enkele foto’s van de metselbij.
In de maanden mei en juni en soms ook nog wel in juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zogenaamde zwerm. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met de koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. Voordat ze dit hebben gevonden maakt de zwerm een tussenstop. Ze vormen een klont bijen aan een boomtak, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen. In de tussentijd gaan verkenners op zoek naar een nieuw ‘huis’. Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om u te steken. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets te verdedigen. Hieronder een zwerm van de honingbij. Mocht u deze zien dan kunt u een imker bellen. Graag zwermen aanmelden bij 1 van onderstaande imker:
|
Activiteiten
Activiteiten |
De bijenvereniging Noord-Holland Midden organiseert in samenwerking dhr. P. Kuijs de basiscursus bijenteelt. Het doel van deze cursus is om mensen vertrouwd te maken met het leven van en het werken met de honingbij. De cursus bestaat uit een theoriegedeelte van 6 lessen en een praktijkgedeelte van 8 lessen. (zie onderstaand schema). De cursus staat onder leiding van een door de Commissie Imkeronderwijs van de Nederlandse Bijenvereniging (NBV) erkende leraar. De cursisten ontvangen in het cursusjaar gratis het 2-maandelijkse blad Bijenhouden van de NBV. Ook zijn de cursisten gedurende het cursus jaar gratis lid van de bijenvereniging Noord-Holland Midden. Misschien is er iemand in uw omgeving, familie, vrienden, buren of kennissen, die geïnteresseerd is in deze cursus laat zij /hem dan contact opnemen met onderstaand adres. Contactpersoon: Bert Veerman, tel. 0622567146 of e-mail bijenvereniging.nhm@gmail.com
Di 25-febr. T 1 Kennismaking & organisatie van de cursus Imkersbenodigheden, Taakverdeling tussen koningin, werkster en dar
Di 4 Mrt. T2 Huisvesting, ontwikkeling broed en volk
Di 11 Mrt. T 3 Ontwikkeling broed, volk en de voorjaarsinspectie.
Di 18 Mrt. T 4 Raampjes maken, kunstraat insmelten en de voorjaarsinspectie
Za 22 Mrt. of Za 29 Mrt. P 1 Voorjaarsinspectie: koninginnen merken & knippen
Di 15 April T6 Varroa(2) ziektes, opslag raten, restjes
Za 12 April of Za 19 April P2 Koninginnenrooster, honingkamer plaatsen en darrenraat inhangen
Za 3 Mei P 3 Controle darrenraat en inspectie zwermtekens.
Zat 17 mei. P 4 Kunstzwermen maken, controle darrenraat.
Zat 31 Mei * P 5 Doppen breken (tuters en kwakers)
Zat 21 Juni P 6 Honing afnemen en Honing slingeren.
Zat 28 Juni P 7 Inspectie jonge Koninginnen.
Zat 6 sept. P 8 Honing afnemen en varroa mijt bestrijden, inwinteren;
Di 9 sept. Examen
Ieder jaar op de 2e zondag in juli wordt door de imkers van de Bijenstal Achtergeest in samenwerking met Hortus Alkmaar de open imkerijdag georganiseerd.
Imkers presenteren het verhaal van de honingbij en de wilde bij, er zijn excursies naar Bijenstal Achtergeest, er zijn bijenproducten te koop en leuke kinderactiviteiten. Ook lekker: een honingproeverij met verschillende soorten.
Bijen zijn belangrijke diertjes. Ze produceren bijvoorbeeld honing en bestuiven bloemen en planten, zodat deze zich weer voort kunnen planten. Ze zijn daarmee van groot belang voor het voortbestaan van plantensoorten en de rijkdom van de biodiversiteit. De Hortus ligt aan Berenkoog 43, in Alkmaar. Check voor meer informatie en het volledige programma: http://www.hortusalkmaar.nl.
Bezoek Bijenstal Achtergeest Bijenproducten te koop
Kinderactiviteiten Tenslotte is het terras een heerlijke plek om even te zitten, iets te drinken, te eten en de ervaringen en indrukken te delen met elkaar. ————————————————————————–
ieder jaar in augustus
Locatie: Buitencentrum “De Schoolse duinen” van Staatsbosbeheer, Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl Een deel van het bezoekerscentrum is ingericht door de afdeling Noord-Hollands Midden.
Wat is er allemaal te zien?
Veel informatie: hoe leven bijen, wat hebben bijen nodig, welk doel hebben bijen voor ons leven, welke producten leveren bijen en nog veel meer. Hoe leven bijen? In de korf – in de kasten Hoe zit de kast er van binnen uit met levende bijen en de koningin is ook te zien. De bijen kunnen naar buiten, waar ze direct naar de heide in de Schoolse duinen kunnen vliegen. Er zijn diverse soorten honing om te proeven en te kopen. En soms zijn er imkers die honing slingeren. In het bezoekerscentrum is nog veel meer te zien en te beleven. Buiten is er ook nog een bijenpad en een kabouterpad en .. nog veel meer. |
Algemene informatie over de vereniging
Algemeen |
|
Contactgegevens
Naam | Noord Holland Midden |
Provincie | |
Email adres | |
Contactinformatie | Secretariaat:
Graag zwermen aanmelden bij 1 van onderstaande imker:
Aziatische Hoornaar gezien?
Redactie nieuwsbrief “Blijf Bij”:
Leraren van de vereniging:
Cursus korfvlechten:
Onderhoud website:
Facebook link: NBV Noord-Holland marktkraam | Facebook |
Overige informatie
Geschiedenis vereniging |
Het is de tijd van rondvliegende bijenzwermen. In onze regio zijn tal van imkers druk met hun bijenvolken in de weer. De eerste overkoepelende organisatie van imkers werd op 29 oktober 1897 opgericht. Deze Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland (VBBN) telde al snel 1030 leden, verspreid over afdelingen in het land. Van één zo’n afdeling berust het archiefje bij het Regionaal Archief: ‘Bijenteelt Vereniging Heiloo en Omstreken’ en haar voorloper ‘Bijenteelt Vereniging Schoorl en Omstreken’.
Bijenpark De Linde
Wagen vol bijenkorven
Spaarduitjes
Heidehoningslinger
Kerngezond
Door Annemarie Ettekoven |