Bekijk profiel

Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar

Kijk eerst goed of het een Aziatische Hoornaar betreft, deze heeft GELE POTEN en is wat donkerder dan de Europese variant.

Zie ook Internet voor een juiste determinatie ! Eventueel nadere informatie via zoemhukske@zoemhukske.nl

Meldingen Aziatische Hoornaar in de regio Horst, Sevenum, Peel en Maas, Venlo, Velden, Baarlo : Bertha van den Brink  06- 42325344

 

In 2025 gaan de imkers van Horst een uitgebreide campagne voeren om de Aziatische Hoornaar te beperken in diens verspreiding, alle hulp is welkom !

* Informatie over de levenscyclus, accent op preventie, informatie delen met diverse groengroepen zoals IVN, Stichting Landschap Horst a/d Maas, groenafdeling van de gemeente, lokale kranten , facebook pagina, opsporen en verwijderen primaire nesten, wat zijn lokpotten en wanneer en hoe gebruik je deze, app groepen om elkaar op de hoogte te houden bij signalering, hoe verloopt een melding, alarm bij het zien van Aziatische Hoornaars in en om je bijenstand.

Introductie

Over de vereniging

Imkervereniging Horst en omstreken met het praktijkcentrum voor bijenteelt ‘t Zoemhukske ligt in het natuurgebied van de Kasteelse bossen aan de  Kasteellaan 3 5961 BW Horst aan de Maas. Rondom ‘t Zoemhukskeligt een fraaie Drachtplantentuin waar allerlei soorten insecten van voorjaar tot eind herfst voedsel kunnen vinden

Imkervereniging Horst en omstreken is géén voorstander van uitbreiding van commercialisering van de directe omgeving. In de afgelopen jaren is de biodiversiteit rondom Horst steeds verder achteruitgegaan, er is veel hout gekapt om biocentrales te vullen, er is te veel aan onderbegroeing verdwenen zonder vervanging, er is te veel overlast door te weinig handhaving. De werkgroep “Moelbaerenbossen moeten blijven” wordt door onze vereniging van harte ondersteund in woord en daad.

In 2025 bestaat onze actieve vereniging 110 jaar, een goed moment voor extra activiteiten, door en voor onze leden

Onze vereniging bestaat uit rond de 110 leden. Jaarlijks wordt er aan tien tot twaalf belangstellenden een Basiscursus onderwezen. Minder regelmatig is er een Vervolgcursus.

In Voor- en Najaar zijn er bijeenkomsten met interessante lezing over natuuronderwerpen. In April is er een gezellige markt met 25 stands in en om het praktijkcentrum terwijl er in  mei, juni, juli, augustus, september, oktober en november themamiddagen zijn telkens op de eerste zondag van deze maanden van 14.00 tot 16.00 uur.  Op de NL-doet dag in maart is er altijd iets te doen bij de imkers van Horst aan onderhoud van bijenkasten, het gebouw of interieur. De landelijke open imkerijdag is in 2025 bij de imkers van Horst op zaterdag 13 juli, dan is er tevens een honingslinger demonstratie.

Komende jaren 2025 en 2026 , staat de aanpak van de AZIATISCHE HOORNAAR, niet te verwarren met de Europese variant, op plaats 1 van onze prioriteitenlijst. Voor de natuur en met name onze honing- en solitaire bijen maar ook voor andere nuttige vliegende kriebelbeestjes is deze insectensoort bedreigend en de verspreiding gaat zeer snel. De levenscyclus voor de Aziatische Hoornaar geeft voldoende aanknopingspunten om de verspreiding van deze soort te beperken.

https://bijenhouders.nl/contact/meldpunt-hoornaar/

Onze eigen website is te bereiken via http://www.zoemhukske.nl, ook hebben we bij de NBV https://www.bijenhouders.nl een verenigingssite en met Bestuur Imkervereniging Horst en Zoemhukske zijn wij vertegenwoordigd op FACEBOOK.

Bijenzwerm

Bijenzwermmelding

Een aantal insecten waaronder honingbijen, hommels, wespen en de twee groepen hoornaars kunnen zich vestigen in niet altijd handige plekken. Bijen en hommels zijn beschermde soorten en mogen niet vernietigd worden. Wespen en Europese Hoornaars worden allen bij sterke overlast verwijderd.

De Aziatische Hoornaar is een invasieve soort die veel schade kan toebrengen aan allerlei insecten met name aan bijenvolken. De opmars in Nederland wordt zoveel mogelijk tegengehouden. Zie verder het hoofdstuk Aziatische Hoornaar op deze site.

Honingbijen kunnen zwermen, de koningin gaat dan met een grote groep onderdanen uit de oorspronkelijke woning ( kast of korf) een nieuwe plek zoeken. soms in een lage struik, soms in een spouwmuur en soms op een plek die voor ons als mens niet prettig voelt, zoals vlakbij terras of carport.

Het verwijderen van zwermen wordt in principe gratis gedaan door imkers uit onze regio. Het is niet altijd mogelijk om dit te realiseren zoals bij vestiging in een spouwmuur.

Melding bijenzwerm plus verzoek om deze op te halen:

Horst centrum:              Joep Verhaegh        06-20310016

Melderslo:     

Jan Schrage              06-31785028

Joep Peeters            06-22863558

Akkie’s tuin              06-21185903

Sevenum:                         Jacques Bielen         06-51277632

Maasdorpen:                  Riek Huijs                 06-28336314

Blitterswijck:                 Jan Aerts                  0478-532557

Maasbree:                        Bertha vd Brink      06-42325344

Helden/Panningen:    Wiel Heijckers         077-3075161

Venlo/ Velden:               Mart Peters              06-21598148

Baarlo:                               Jan Joosten              06-43516454

 

Nieuws

Nieuws

In 2025 bestaat imkervereniging Horst 110 jaar, een moment om aandacht aan te geven voor, door en van onze imkers.

Het wordt een GROEN jaar, met veel aandacht voor het leefmilieu, ondersteuning van de voorgenomen groene plannen die moeten voortkomen uit het grote onderzoek dat de gemeente Horst liet uitvoeren met betrekking tot de toekomst van de regio.

De slogan “Horst de gezondste gemeente” moet nu gestalte krijgen na jaren van “in gesprek gaan” en plannen maken die vervolgens niet worden uitgevoerd. De burgers van Horst hebben in meerderheid gekozen voor een sterk accent op natuur en tegen grootschalige uitbreiding van commerciële aktiviteiten.

 

BASISCURSUS 2025

In 2025 wordt de Basiscursus Bijenhouden weer gegeven in het praktijkcentrum voor Bijenteelt ‘t Zoemhukske, Kasteellaan 3 5961 BW Horst a/d Maas .

De theorie en praktijklessen worden onderwezen door Bertha van den Brink met ondersteuning van Jan Caris en gastdocent Ben Appeldoorn

 

De informatie avond over de Basiscursus 2026 wordt gehouden op Dinsdag  9 september 2025 om 19.30 uur.

 

VOORTGEZET IMKEREN 2024: 

Deze cursus is toegankelijk voor imkers met een Basiscursus diploma en wordt gegeven door Henk van Gerwen. De kandidaten doen op Woensdag 20 november het examen.

 

VOORTGEZET IMKEREN 2025:

Docent Henk van Gerwen,  Samen met de docent kan de kandidaat een onderwerp naar eigen keuze inbrengen en uitdiepen. Onderling krijgen alle deelnemers een flinke dosis informatie om van elkaar te leren. De docent voegt nog een aantal interessant onderwerpen toe.

De deelnemer wordt geacht bijen te hebben.

U kunt zich inschrijven via de NBV site. Zoek onder Cursussen…Voortgezet imkeren , locatie Horst aan de Maas, vul het formulier volledig in en verzend. Maximaal 12 deelnemers, minimaal 6.

De cursusdat zijn nog niet bekend. De lessen zijn telkens van 20.00 uur tot  22.00 uur.  In het seizoen staat een bezoek aan twee imker standen op het programma. Op de eerste avond krijgt u informatie met betrekking tot de literatuur.

 

KORFVLECHTEN.

Deze cursus wordt in 2024/ 2025 niet gegeven.

 

ALGEMENE INFORMATIE:

Website: http://www.zoemhukske.nl / informatie : zoemhukske@zoemhukske.nl

 

Praktijkmiddagen 2024

Telkens van 14.00 tot 16.00 uur, vanaf juli 2024, zie de rubriek “Activiteiten”.

 

Wespenoverlast Horst aan de Maas en omgeving.

 

Wespen zijn nuttige insecten maar hun zelf uitgekozen bewoning in spouw, onder dakgoten, in de grond kortom in de nabijheid van bewoners kan voor overlast zorgen.

Hoornaars:  er is duidelijk verschil tussen de Europese en de Aziatische variant. Kijk op internet voor de determinatie of op onze FACEBOOK pagina ( Bestuur imkervereniging Horst en omstreken of Zoemhukske )

 

Melding voor de regio Horst kan via Bertha 06-zoemhukske@zoemhukske.nl, dit kan met name bij aanwezigheid van de Aziatische variant van belang zijn voor de imkers in de regio.

 

Bij duidelijke overlast of gevaarlijke situaties kunt u voor Horst aan de Maas, de Maasdorpen en Venlo contact opnemen met:  info@exitpestcontrol.nl

 

Voor de regio Peel en Maas:

Plaagdierbeheersing Theo Roeven 06-55818577 of info @plaagdierbeheersinglimburg.nl/ http://www.plaagdierbeheersinglimburg.nl

 

Bijenzwermen

In bepaalde tijden in het seizoen kan het zijn dat bijen gaan zwermen. Over het algemeen zorgt de imker dat hij of zij dat voorkomt maar bijen en vooral de koningin kunnen/ kan eigenwijs zijn en het luchtruim kiezen om elders als zwerm/ tros neer te strijken. Een prachtig gezicht maar niet iedereen stelt dat op prijs, hoewel de bijen vooral bij hun koningin zullen blijven in de tros.  Voor het ophalen van een zwerm, die al of niet overlast geeft vanwege de plek waar die hangt kunt u een imker van onze vereniging bellen.

In principe is het verwijderen van bijenzwermen gratis.

 

Horst/ Melderslo en omgeving:

Joep Verhaegh                           06-20310016

Jan Schrage                                06-31785028

Joep Peeters                               06- 22863558

Akkie’s tuin                                06- 21185903

Sevenum:

Jacques/ Maria Bielen             06-51277632/ 06-13494484

Blitterswijck:

Jan Aerts                                     0478-532557

Maasdorpen:

Riek Huijs- Hoeijmakers         06-28336314

Maasbree:

Bertha van den Brink                06-42325344

Helden-Panningen

Wiel Heijckers                            077-3075161

Venlo/ Velden

Mart Peters                                 06-21598148

Herman Marissen                      06-54320199

Baarlo e.o.

Jan Joosten                                 06-43516454

 

Aziatische hoornaar

Bertha van den Brink Maasbree 06-42325344

Activiteiten

Activiteiten

 

2025

JANUARI

13-01 t/m 13-12
Basiscursus Bijenhouden
5961 BW Horst a/d Maas.

MAART

6-3 t/m 13-12

Vervolgcursus imkeren.

APRIL

13 april  Bijen- en Natuurmarkt in en om ‘t Zoemhukske. van 9.00 tot 16.00 uur

MEI- NOVEMBER

Praktijkmiddagen, telkens van 14.00 tot 16.00 uur, uitgezonderd in de maand juli dan één week later.

4 mei

1 juni

13 juli Open imkerij dag met o.a. honingslinger demonstratie mmv van de Basiscursisten.

3 augustus

2 september Informatiemiddag over honing- en solitaire bijen en ander insecten
6 oktober Plantenmiddag, stekken, zaden, vaste planten, bloembollen

SEPTEMBER

Dinsdag 23 september 2025
Informatie avond over de Basiscursus 2026van 19.30 tot 21.00 uur
Horst a/d Maas

 

Cursussen

De informatie avond over de Basiscursus bijenhouden 2025 wordt gegeven op 19 september 2024 van 19.30 tot 21.30 uur. Opgave: zoemhukske@zoemhukske.nl

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

 

Bij de imkers van Horst is de Open Imkerij dag in 2025  op zaterdag 13 juli  van 11.00 tot 17.00 uur.

Informatie is er over het leven en welzijn van de koningin en de haar omringende hofstaat. Waar wonen honingbijen, hoe zorgen ze voor een voorraad honing, wat eten ze, hoe lang leven ze, wat is honing, hoe komt onze natuurlijke honing in het potje, slapen bijen eigenlijk … Zijn er nog meer bijensoorten, hoe leven die dan, wat zijn hommels, wespen en de nu bekende types hoornaars… hoe wordt je imker…de imkers van Horst kunnen je hier alles over vertellen. Kom op bezoek in t Zoemhukske, het praktijk- en educatiecentrum bijenteelt, Kasteellaan 3 5961 BW Horst a/d Maas. Kijk in de omringende Drachtplantentuin om ideeën op te doen om in tuin of op het balkon bijen te trakteren op voldoende voedsel. Natuurlijk is er volop natuurlijke honing te koop. Welkom !

https://www.youtube.com/watch?v=DoDwybTu0Xs&t=32s

 

BASISCURSUS BIJENHOUDEN 2025.

Cursus begint op maandag 13 januari 2024 met een serie theorie avonden.

De cursus volgt in maart het ontwaken van het bijenvolk en neemt de cursisten mee in de verdere ontwikkeling van de bijen.

Cursusleidster is Bertha van den Brink met de medewerking van Jan Caris en gastdocent Ben Appeldoorn.

Deze cursus is volgeboekt, er is een wachtlijst.

Het examen is 27 oktober 2025, de uitreiking van diploma is tijdens de Ambrosiusviering op zaterdag 13 december.

 

BASISCURSUS BIJENHOUDEN 2026 

De informatie avond over de Basiscursus 2026 is op dinsdag 23 september om 19.30 uur Bent u geïnteresseerd in de cursus bijenhouden laat dan een bericht achter via zoemhukske@zoemhukske.nl

 

VERVOLGCURSUS BIJENHOUDEN 2026

Afhankelijk van de belangstelling wordt deze gehouden in ons praktijkcentrum, er is plaats voor minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.

Er komt nog een schema met data, lessen zijn telkens twee uur, van 20.00 tot 22.00 uur  aangevuld met twee stand bezoeken. Een vereiste is een basiscursus diploma en het hebben van bijenvolken.

Het programma is in voorbereiding. Inschrijven kan via https://www.bijenhouders.nl , kies dan de cursus en de locatie Horst, vul het formulier in en verzend.

 

BIJEN- en NATUURMARKT 2025 is op zondag 13 april

Hebt u  belangstelling om in 2025 deel te nemen aan deze markt in en om het praktijkcentrum t Zoemhukske, datum: Zondag 13 april 2025, informeer dan bij Bertha van den Brink 

 

KORFVLECHTEN:

Deze cursus wordt in het seizoen 2024/ 2025 niet gegeven.

 

BIODIVERSITEITS CURSUS:

Deze wordt door de Limburggroep georganiseerd in de provincie Limburg op diverse locaties.

Docenten zijn Cyriel Lendfers, Louis van de Goor en Jan Slots

Algemene informatie/ inschrijving bij de NBV via https://www.bijenhouders.nl

 

Praktijkmiddagen 2025, CONCEPT, dataen inhoud kunnen nog wijzigen !

In ‘t Zoemhukske, Kasteellaan 3 5961 BW Horst, van 14.00 tot 16.30

 

* 13 april               Bijen- en natuurmarkt

* 4 mei

* 1 juni                   Bijenwas … hoe verzamel je dit, hoe behandel je het en wat kun je er mee

* 13 juli                  Openstelling in het kader van de open Imkerijdag, Honingslinger demonstratie mmv de Basiscursisten

* 3 augustus         Culinaire ervaringen met honing

* 7 september       Informatie over insecten in het algemeen honing- en solitaire bijen in het bijzonder.

* 5 oktober            Plantenmiddag, stekken, zaden, gescheurde planten . IVN de Maasdorpen geeft informatie over de Herfst in de natuur en er is gelegenheid om mee te doen met een begeleide wandeling.

* 2 november        Honing van voor en door leden, eigen gebak met eigen honing, géén keuring , gewoon smaakervaringen in ongedwongen sfeer. Was

 

GROENFONDS:

Binnen onze vereniging is het Groenfonds actief. Destijds ontstaan uit bijdragen van leden voor het inzaaien van braakliggende gronden in de gemeente Horst en omstreken. Wij zijn als vereniging aangesloten bij de Stichting Landschap Horst a/d Maas om mee te werken aan een “groene” omgeving door middel van diverse projecten. In de directe omgeving liggen de Kasteelse Bossen, een natuurgebied dat ten onder dreigt te gaan aan te veel uitbreiding van commerciële belangen. De biodiversiteit is afgelopen jaren fors terug gelopen. Imkervereniging is aangesloten bij de Werkgroep Moelbarenbos om dit unieke stuk natuur te behouden en uit te breiden. IVN de Maasdorpen vinden wij aan onze zijde. Voorstander voor betere handhaving, bijdrage aan een schone omgeving door het regelmatig weghalen van rommel en het plaatsen van meer prullenmanden. De Kasteelse bossen, het moet geen aangeharkt park worden moeten weer terug naar de oorspronkelijke opzet, ruim baan voor bomen en lage struiken met het accent op GROEN.

de SPEURBIJ:

is in 2024 opgegaan in de groep Evenementen/ praktijk- middagen-avonden

 

EXCURSIES:

Excursies en/ of rondleidingen: neem contact op met Riek Huijs / 06-28336314

1. Bezoek met je hele klas het Zoemhukske.

De imker ontvangt je klas in het praktijkcentrum, t Zoemhukske, waar al meteen van alles over bijen te zien is. Wij vertellen je alles wat je wilt weten over verschillende bijen en laten foto’s en n filmpje zien. De tuin wordt bezocht om te laten zien dat bloemen en planten heel belangrijk zijn. Je kunt onze bijen en de kasten bekijken, honing proeven en een kaarsje van was zelf maken. Voor basisscholen, of elke vorm van voortgezet onderwijs.

2. Bezoek met een buurtvereniging, familie of bedrijf ons Zoemhukske.

Ontvangst in ons praktijkcentrum voor bijenteelt, t Zoemhukske. Een presentatie laat de groep kennismaken met de wereld van de honingbij en de wilde ( zg solitaire ) bij en alles wat daarmee samenhangt. Hoe belangrijk zijn deze maar ook andere insecten voor ons leven, wat is de relatie met ons voedsel. Wat is het verschil tussen bijen en wespen. Bij de excursie horen koffie/ thee en het proeven van honing. De tuin wordt bezocht om te laten zien dat bloemen, planten en bomen belangrijk zijn als voedselbron voor onze bijen en de kasten met bijen zijn te bekijken. Maximaal 35 personen.

3.. Bezoek ons met uw collega-imkervereniging.

Ook dit is mogelijk, om ervaringen uit te wisselen als vereniging onderling. Hoe kunnen wij zoveel mogelijk onze kennis doorgeven. Hoe profileren wij ons als bijenhouders in een vereniging naar lokale, provinciale en landelijke overheden en andere organisaties. Hoe is de omgeving het aanplantbeleid, hoe staat het met de biodiversiteit langs akkerranden, wegen en waterlopen en is het snoeibeleid in overeenstemming met het insectenleven.

Uitbreiding met work-shops:

Een basisexcursie kan uitgebreid worden met diverse work-shops, deze zijn:

Honingproeverij, Wasdoek maken en batik, Kaarsen en was, Gezondheids- en schoonheidsproducten.

Informeer over de mogelijkheden en kosten via http://www.zoemhukske.nl  ->> excursies.

* Wist u dat imkers uit Horst ook informatie op scholen kunnen verzorgen, voor informatie kunt u zich wenden tot het secretariaat via zoemhukske@zoemhukske.nl

—————————————————————————————————————————————————————————————————–

 

Voor overlast van wespen:

Regio Horst a/d Maas:  zie –> http://www.meldpuntongedierte.nl  ( bekijk eerst of het echt wespen zijn op deze site) of bel 0900- 2556677

Regio Peel en Maas:       zie –> http://www.plaagdierbeheersinglimburg.nl  of bel 06-55818577 ( Theo Roeven )

Contactgegevens

Naam

Imkervereniging Horst en omstreken

Straat en huisnummer

Kasteellaan 3

Postcode

5961 BW

Plaats

Horst a/d Maas

Provincie

Limburg

Email adres

zoemhukske@zoemhukske.nl

Website

http://www.zoemhukske.nl/home

Telefoonnummer

06-51277632

Contactinformatie

Jacques Bielen

06-51277632 (spreek minstens naam en telefoonnummer duidelijk verstaanbaar in)

zoemhukske@zoemhukske.nl

Facebook link:

 

Overige informatie

Algemeen

Zie item INTRODUCTIE

Privacybeleid

Bij IMKERVERENIGING Horst en omstreken worden de gegevens van leden nooit gedeeld met derden.
Ieder nieuw lid wordt schriftelijk gevraagd of haar of zijn mailadres gebruikt mag worden voor de NIEUWS brief of het digitale informatie blad “Bijgepraat”
De bestuursleden staan, conform de wettelijke regeling met betrekking tot de UBO, allen geregistreerd en hebben de WBTR onderschreven in statuten en huishoudelijk reglement.

Geschiedenis vereniging

Het oprichtingsjaar van Imkervereniging Horst en omstreken is 1915.

Verdere gegevens zijn nog even niet beschikbaar