Bekijk profiel

Introductie

Over de vereniging

In 1670 verzochten de bijenhouders aan Willem III om hen te verenigen in een gilde, teneinde de onderlinge verhoudingen te verbeteren en de concurrentie aan banden te leggen. Hun verzoek werd ingewilligd. De jaarlijkse maaltijd werd gehouden op 7 december, de dag van Sint-Ambrosius, de patroon van de imkers.

 

Logo

 

Het bestuur

Deken (voorzitter) – Hans Stadhouders

Officier (secretaris) – Albert Wiersma

Penningmeester – Corry Botterman

Algemeen lid – Kees-Jan Mensinga

Algemeen lid – vacature

Bijenzwerm

Bijenzwermmelding

Heeft u een bijenzwerm gezien in Oosterhout en omgeving? Geen paniek. Een zwerm is niet gevaarlijk. Blijf rustig en houd afstand. Neem contact op met ons! Wij komen graag langs om de zwerm op te halen.

 

Rob  06 – 144 103 40 (regio Oosterhout noord)

Kees 06 – 124 659 06 (regio Oosterhout zuid)

LET OP: Telefoon alléén gebruiken voor zwermmeldingen.

 

Andere vragen over honingbijen, solitaire bijen, hommels etc. graag via e-mail bijenhoudersgilde.oosterhout@hotmail.com!

We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

Lees hier meer informatie over een bijenzwerm.

 

Bijenzwerm
(foto: Marcel Elshout – Zwerm op Lederboom Ptelea Trifoliata)

Nieuws

Nieuws

Januari 2024

De nieuwsbrief is weer verschenen!

Klik hier.

 

Juli 2023

De nieuwsbrief is weer verschenen!

Klik hier.

 

2020-2021

350 projecten

Bijenhoudersgilde Oosterhout bestaat 350 jaar. Door omstandigheden konden we geen feestje vieren. Maar we kunnen wel doen waar we goed in zijn: zorgen voor de natuur en de biodiversiteit! Daarom heeft de feestcommissie besloten om ons jubileum te vieren door 350 natuurprojecten te organiseren! Inmiddels zijn de eerste daarvan al gestart of zelfs afgerond. Enkele gerealiseerde projecten binnen het kader 350 jaar en wat er nog op stapel staat:

Een sierappel ‘Red Sentinel’ is geschonken door Wesley, en geplant in de tuin van de Buurstede, staat intussen, nu dus, al in bloei. Er zijn de nodige bollen geplant bij de Slotbossetoren, die ook nu een klein beginnend Keukenhofje beginnen te vormen. Veel botanische tulpen, krokussen, anemonen, lenteklokjes, boshyacinten enz. Ze worden hogelijk gewaardeerd door bezoekende insecten, maar ook door wandelende voorbijgangers uit de buurt.

 

350

 

Ook aan de solitaire bijen wordt in verband met de biodiversiteit aandacht besteed door ons gilde. Aan de zuidkant van de steunberen waar de toegangspoort van de Buurstede aan hangt zijn prachtige insectenblokken geplaatst. Dit is onder andere ook mogelijk gemaakt met geldelijke steun van Landstad de Baronie.

Onder leiding van Hans Stadhouders en Wesley Duits wordt de educatie aan scholen begeleid, met door de NBV geschonken spreekbeurtpakketten en bij een bezoekje en gesprek onlangs met de leden Max Besems en zijn vader, werd duidelijk, dat zij dit van harte ook willen ondersteunen met raad en daad, compliment.

 

Meer weten en meedoen?

Er zijn nog projecten genoeg te doen. Heb je ideeën, wil je een project organiseren of bij een project helpen: Meld je bij Hans, Marcel, Kees-Jan, Wesley of Abdel. Samen gaan we er een onvergetelijk feest van maken! Er is een (klein)  budget, dus donaties zijn ook zeer welkom. Het rekeningnummer en de contactgegevens staan onder aan. Hoe meer geld er binnen komt, hoe meer we kunnen doen. Al het geld gaat naar de projecten!

 

~ 350 jaar Bijenhoudersgilde Oosterhout – sinds 1670 –  

 

17 maart 2019

Even BIJpraten… onder dat motto gaf Hans Stadhouders afgelopen zondag een lezing in Bibliotheek Theek 5. Aan een gezelschap zeer geïnteresseerde personen vertelde hij over de fascinerende wereld van de honingbijen.

 

Theek5

 

24 januari 2019

Laten onze politici elkaar verleiden tot een kwispeldansje.” Het Bijenhoudersgilde Oosterhout heeft het Groene Lintje 2019 gekregen van Groen Links Oosterhout. We worden gewaardeerd voor onze inzet voor de honingbij, maar ook voor de natuur in het algemeen. Tijdens de bijeenkomst in café De Beurs kregen deken Hans Stadhouders en officier Marcel Elshout het Groene Lintje en de bijbehorende oorkonde uitgereikt. Daarna gaf Marcel Elshout nog een boeiende toespraak, die je hier kunt teruglezen.

 

Groen lintje

 

14 – 15 december 2018

Tijdens de Kaaise Winterfair in het Floralia Park was ook het Bijenhoudersgilde Oosterhout present met een informatiekraampje. Vele geïnteresseerden liepen deze 2 dagen langs en kregen uitgebreide informatie over de honingbijen en andere insecten. Goed voor vele leuke bij-praatjes. Het was een gezellige en koud winterevenement.

 

Winterfair

 

29 september 2018

Tegelijk met de jaarlijkse Gildedag organiseerde het Bijenhoudersgilde de najaarsactiviteit van groep De Baronie. In het Floralia Park hield Wankja Ferguson een interessante lezing en workshop over solitaire bijen en ecologisch tuinbeheer. Gastvrouw Elles van Prospects@Work gaf een informatieve rondleiding door de prachtige tuin. ‘s Avonds sloten de leden van het gilde de dag af met een gezamenlijke maaltijd bij Proeflokaal Bregje.

 

Voorjaarsbijeenkomst

 

14 – 15 juli 2018

De landelijke open imkerijdagen waren dit jaar op 14 en 15 juli. Ondanks de hitte kwamen er toch behoorlijk veel mensen langs voor een praatje, informatie of een potje honing. Op zaterdag waren we met een standje aanwezig bij de bijenhal in het MEK, op zondagmiddag stonden we bij de bijentuin aan de Buurstede.

 

9 mei 2018

Tijdens de voorjaarsbijeenkomst van het Bijenhoudersgilde Oosterhout droeg Albert Damen de voorzittershamer over aan Hans Stadhouders. Albert is bijna 20 jaar deken van het gilde geweest! Als dank voor zijn inzet werd hij door de leden unaniem tot erelid verkozen.

 

Deken

 

7 april 2018

De nieuwe leden van het Bijenhoudersgilde Oosterhout volgen de basiscursus bijenhouden van de NBV. Afgelopen zaterdag was de eerste praktijkles onder begeleiding van de mentor en werd een kijkje genomen in een bijenvolk. “Hoera, de koningin gevonden!”. Nieuwe enthousiaste imkers, veel plezier!

 

Koningin

(foto: C. Botterman)

 

10 januari 2018

Op een koude dag zijn onlangs enkele bijenkasten behandeld met een 3% oxaalzuuroplossing, bij onze bijenhal, als behandeling tegen de varroamijt. Oxaalzuur is een natuurlijke stof, die bv. ook voorkomt bij spinazie en rabarber. Bart Jaspers treedt hier op als “imker-verpleegkundige”, en hanteerde de injectiespuit, ook voor de bijen van zijn medecollega. De fotograaf was de bereider van het spul, oftewel de “imker-apotheker”. De actie zelf was geslaagd, getuige de opgestoken duim van de “verpleger “, Bart. Nu maar kijken of ze de winter doorkomen, ik wens de bijen toi toi en tot het voorjaar.

 

Oxalen

 

28 oktober 2017

Op 28 oktober vierden de broeders en zusters van het Bijenhoudersgilde Oosterhout de jaarlijkse gildedag. Eerst waren we te gast bij het Kaarsenmuseum in Baarle-Hertog. Hier kregen we een rondleiding langs de met bijenwas gemaakte kunstwerken. Na een kop koffie bij café Den Engel Baarle Nassau stond een bezoek aan de bierbrouwerij van De Dochter Van De Korenaar op het programma, waar we proefden van de Noblesse, Bravoure, Extase of Charbon. In Oosterhout sloten we de dag af met de gildemaaltijd bij Het Paradijs, Oosterhout.

 

Een zeer geslaagde en gezellige dag!

 

Gildedag

 

7-8 oktober 2017

Tijdens het lustrumfeest van MEK Oosterhout waren de imkers van het Bijenhoudersgilde Oosterhout aanwezig met een kraampje. Geïnteresseerde bezoekers kregen uitleg over de bijen. Een kijkje nemen in de bijenstal stond ook op het programma. Voor de radio van ORTS vertelde Hans waarom bijen zo interessant en belangrijk zijn en het belang van bijeneducatie.

 

MEK

 

8-9 juli 2017

Tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen 2017 waren de imkers van Bijenhoudersgilde Oosterhout aanwezig bij de bijentuin aan de Buurstede en bij het MEK. Het waren gezellige dagen met mooi weer. Beide locaties werden weer goed bezocht door geïnteresseerden. De enthousiaste imkers vertelden de bezoekers het boeiende verhaal van de bijen. Met inspiratie, potjes honing en nieuwe kennis vertrokken zij weer. We kijken terug op 2 geslaagde dagen!

 

LOI2017

 

12 mei 2017

Ook dit jaar ontving het bijenhoudersgilde Oosterhout weer een mooie bijdrage uit de Rabobank Clubkas actie. Een prachtig bedrag voor onze activiteiten: educatie over bijen en het aanplanten van lindebomen. Iedereen bedankt voor het stemmen!

 

Clubkas 2017

 

12 april 2017

“Als het geen 6 poten heeft, dan is het geen insect”.

Tijdens de voorjaarsbijeenkomst van het Bijenhoudergilde Oosterhout hield broeder Jac Blommaart een interessante lezing over insecten in het algemeen en de hoornaar in het bijzonder. Gedurende deze avond hebben de aanwezige broeders en zusters en andere belangstellenden weer veel geleerd. Aan de hand van prachtige foto’s vertelde Jac boeiend over de insecten. “Een insect dat kan vliegen, is volwassen en kan niet meer groeien. Een kleine vlieg wordt dus nooit een grote vlieg!”

 

Als sluitstuk van de lezing verhaalde Jac over de hoornaar, “de grootste wesp van Europa”, die hij in de Biesbosch met een eigen nestkast heeft bestudeerd.

 

Jac

 

8 maart 2017

Op woensdag 8 maart om 13.00 uur heeft het Bijenhoudersgilde Oosterhout bij zorginstelling Volckaert Buurstede in Oosterhout een prachtige lindeboom geplant in het kader van de boomplantdag. De werkzaamheden werden verzorgd door leerlingen van Praktijkschool de Zwaaikom uit Oosterhout met Hans Stadhouders als begeleider en tevens vertegenwoordiger van het Bijenhoudersgilde. Verder waren namens het gilde aanwezig Albert Damen en Anne-Marie van der Veldt.

 

Renate van Volckaert Buurstede was ook aanwezig en verzorgde nadien een heerlijke warme drank. Het bijenhoudersgilde zal de boom volgen in zijn ontwikkeling en de bewoners van Volckaert Buurstede zullen enorm kunnen genieten van de prachtige lindeboom met zijn mooie bloemen.

 

Boomplant Volckaert

 

23 januari 2016

Winter in de bijentuin. De bijen zitten op een tros warm bij elkaar. Toch is er half januari werk aan de winkel. Imker Marielle behandelt een volk met oxaalzuur-suikeroplossing om de parasiet varroamijt te bestrijden.

 

oxalen M

 

26 september 2015

Een bijzondere open dag bij de Norbertinessenpriorij Sint Catharinadal in Oosterhout. Op het kloosterterrein is een prachtige wijngaard aangelegd en de moestuin en kruidentuin zijn en worden weer in ere hersteld. En voor de bestuiving worden bijen ingezet. Er is een prachtig bijenstalletje op het terrein geplaatst en bevolkt. Imkers zijn Hans Stadhouders en Jan Jansen van het Bijenhoudersgilde Oosterhout.

 

Catharinadal

 

12 juli 2015

Bij de bijentuin Buurstede hielden we vandaag de jaarlijkse Landelijk Open Imkerijdag. Er was veel aanloop en onder ideale weersomstandigheden konden we de bezoekers uitleg geven over de wereld van de bijen. Er was veel belangstelling voor de bloemenzaden en de informatiefolders. Veel bezoekers kochten een potje honing en proefde van de door de vrouw van Marcel gebakken honing-gember-peer-geitenkaas gebak. Heerlijk!

 

LOI2015

 

3 juli 2015

De workshop ‘Honingslingeren’ in het MEK was een groot succes. Gildebroeders Hans Stadhouders en Jan Jansen lieten diverse jonge imkers kennismaken met de kunst van het slingeren van het ‘vloeibare goud’.

 

IMG_4836 (2)

 

6 juni 2015

Wat een prachtige dag voor de open bijentuin. Voor het eerst hadden we de showkast opgesteld, met daarin 2 bezette ramen mét de koningin. De bezoekers konden van dichtbij kijken hoe de bijen zich gedragen. Er was veel belangstelling en het was erg gezellig in de tuin!

 

Bezoeker

 

30 mei 2015

Op 30 mei de eerste voorjaarshoning geslingerd. Nu wachten op de bloei van de Acacia, en vanaf half juni de geurige Linde. De eerste zwermen zijn al afgekomen, wat een weelde!

 

Honingraat

 

20 mei 2015

Vandaag hebben we bij de bijentuin Buurstede een prachtige nieuwe toegangspoort gekregen!

 

Hek bijentuin Buurstede

 

16 mei 2015

Bijenzwerm gezien in Oosterhout en omgeving? Neem contact op met ons!

 

Bijenzwerm

(foto: Marcel Elshout – Zwerm op Lederboom Ptelea Trifoliata)

 

15 mei 2015

Het Bijenhoudersgilde Oosterhout steunt het project ‘Tijdelijke natuur Warandepoort 2015‘ in Oosterhout. Op braakliggend bouwterrein van woningbouwvereniging Thuisvester zaaien vrijwilligers 7.000 m2 bloemen voor bijen (en andere insecten), zoals Phacelia, Mosterd, Korenbloem, Klaproos, Boekweit, Bosliefje, Lupine, Zonnebloem en Koriander. De bijdrage van ons bijenhoudersgilde bestaat uit het beschikbaar stellen van zaaigoed en vrijwilligers.

 

Warandepoort

 

30 april 2015

Fantastisch! Tijdens de voorjaarsbijeenkomst van het Bijenhoudergilde Oosterhout in De Pannehoef bracht Rabobank Amerstreek goed nieuws: we krijgen € 449,00 uit de Rabobank Clubkas Campagne 2015. Een prachtig bedrag voor onze activiteiten: educatie over bijen en het aanplanten van lindebomen. Iedereen bedankt voor het stemmen!

 

Clubkas

 

21 april 2015

‘Waar fruit wordt gegeten, daar heeft een bij gezeten’

Bijenhoudersvereniging “St. Ambrosius” uit Bavel vierde 21 april haar 90-jarig bestaan met een lezing door de broers Jos en Jan Dilven (De Fruitboogerd) over oude fruitrassen en bestuiving door bijen. De avond was drukbezocht. Na de koffie met honingkoek hield Jos een boeiend en enthousiast verhaal over de geschiedenis, teelt, rassen en boomtypen. Na de pauze ging Jan – broeder bij ons Bijenhoudersgilde Oosterhout – in op het belang van bestuiving door de bijen. Aan het eind van de geslaagde bijeenkomst werden nog 10 fruitboompjes verloot.

 

Namens het Bijenhoudersgilde Oosterhout feliciteren wij Bijenhoudersvereniging “St. Ambrosius” Bavel met haar 90-jarig bestaan!

 

De Fruitboogerd

 

6 april 2015

Zaterdag 4 april was onze eerste open bijentuin van 2015. Door de lage temperatuur konden we niet in de bijen werken. Maar er was genoeg te doen. Abdel ging oude raten uitsnijden, Kees-Jan nieuwe raampjes timmeren en Albert kwam bladeren opruimen. Imkers Bart, Marcel en Marielle kwamen ook nog langs. En er kwamen 5 geïnteresseerde bezoekers, die we enthousiast onze verhalen vertelden. Zo werden het een paar gezellige en nuttige uurtjes. Onze volgende open bijentuin is op zaterdag 2 mei vanaf 13.30 uur aan de Buurstede in Oosterhout.

 

Bezoekers open bijentuin

 

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

Lid worden?

Natuurlijk vinden we het leuk als je lid wordt van het Bijenhoudersgilde Oosterhout. Een ‘volledig lid’ (iemand die bijen houdt of heeft gehouden) betaalt €12,50 per jaar contributie. Leden kunnen tegen een kleine vergoeding gebruik maken van de bijentuin aan de Buurstede of de bijentuin bij de Slotbossetoren om een bijenkast te plaatsen.

 

Wil je lid worden van het Bijenhoudersgilde Oosterhout, neem dan contact op via e-mail.

 

Donateur worden?

Het Bijenhoudersgilde Oosterhout kan alle steun gebruiken voor de activiteiten op het gebied van educatie, jeugdimkeren en natuurbehoud. Word daarom donateur. Voor €12,50 per jaar steun je het gilde en ben je van harte welkom bij onze activiteiten.

 

Wil je donateur worden van het Bijenhoudersgilde Oosterhout, neem dan contact op via e-mail.

 

Activiteiten

Het Bijenhoudersgilde Oosterhout organiseert ieder jaar diverse activiteiten, zoals een gilde-uitje, een educatieve voorjaarsbijeenkomst en een jaarvergadering. Daarnaast zijn we aanwezig op diverse infomarkten in Oosterhout met een kraampje. Ook nemen we deel aan de Landelijke Open Imkerijdagen die in juli worden georganiseerd. Voor de jeugd geven we workshops imkeren en honingslingeren.

 

Wil je meer weten over de activiteiten van het Bijenhoudersgilde Oosterhout, neem dan contact op via e-mail.

 

Jeugdimkeren2

 

Bijentuin Buurstede

Aan de Buurstede heeft het Bijenhoudersgilde Oosterhout sinds 1970 een bijentuin met een bijenstal. Voor de leden van het gilde is er de mogelijkheid om hun bijenkasten daar te plaatsen. In de tuin komen de imkers bijeen om elkaar met raad en daad bij te staan.

 

Iedere eerste zaterdag van de maand (april – september) is er open bijentuin aan de Buurstede.

 

Hek bijentuin Buurstede

 

Bijentuin Slotbossetoren

Bij de prachtige Slotbossetoren is een tweede bijentuin waar de leden van het Bijenhoudersgilde Oosterhout hun bijenkasten kunnen stallen.

 

Honing

Een (belangrijke) ‘bij’zaak van het houden van bijen is de honingoogst. Na het voorjaar en in het begin van de zomer hebben de bijen dit kostbare ‘goud’ verzameld en kan de imker een deel daarvan slingeren.

 

Wil je een potje honing kopen? Neem contact met ons op of kom langs tijdens de open bijentuin of één van de andere activiteiten.

 

Honing

Contactgegevens

Naam

Bijenhoudersgilde Oosterhout

Plaats

Oosterhout

Provincie

Noord-Brabant

Email adres

bijenhoudersgilde.oosterhout@hotmail.com

Website

http://www.facebook.com/BijenhoudersgildeOosterhout

Contactinformatie

Lid worden? Donateur worden? Neem dan contact op via e-mail.

bijenhoudersgilde.oosterhout@hotmail.com

 

KvK 20114281

Bankrekening NL35 RABO 0139 9489 88

t.a.v. Bijenhoudersgilde Oosterhout

Overige informatie

Geschiedenis vereniging

Geschiedenis Bijenhoudersgilde Oosterhout sinds 1670

Voor zover bekend, is in 1633 voor het eerst een Bijenhoudersgilde te Oosterhout opgericht. Pastoor van de Sint Jan aan de Markt is dan Caspar de Witte. Deze geestelijke is, zoals vroeger vaak voorkwam, tevens amateur-imker. Hij zou de onenigheden onder de imkers over het plaatsen van bijenvolken bij drachtvelden hebben willen beëindigen en daartoe leek hem een Gilde onmisbaar.

 

Een document uit 1672 zegt daarover: <Op onser Vrouwedach Lichmisse> (= 2 februari) 1633 komen enkele mensen bijeen die, samen met de Pastoor, een Gilde oprichten.

 

Van dit Gilde zijn bekend:

1. Enkele leden, tevens bestuursleden: P.A. Oomen, Peter Petersen, Aert Hendricks, Thomas Philipsen.

2. Gedeelte van het Statuut, waarin onder andere opgenomen de af te leggen Gilde-eed en doelstelling van het Gilde.

 

Deze gegevens behoren tot de officiële stukken van een later gerechtelijk proces. Hun historische betrouwbaarheid staat dus boven alle twijfel.

 

Het Gilde is in deze vorm blijven bestaan tot 1656. Maar omdat de moeilijkheden rond plaatsing van volken niet waren opgelost is toen getracht meer gezag aan de statuten te geven, door deze te laten goedkeuren en ondertekenen door de toenmalige <Schouteth en Castelleyn van Oisterhout Adr. De Coenen van Zegenwerp>.

 

Kennelijk was dat nog niet voldoende om de moeilijkheden op te lossen en daarom is toen getracht aan de statuten het hoogste gezag te verlenen: dat van de Prins van Oranje.

 

Dat gebeurde in 1670.

 

Er ging een verzoek van het Gilde naar de prins Wilhelm Hendrick. De prins raadpleegde eerst <onse Scholtis ende Rentmeester>. Dat was dus de Schout van Oosterhout, die zelf dus ook imker was en er veel aan gelegen was de vrede onder de imkers te bevorderen.

De prins ondertekende de statuten op 30 april van dat jaar.

 

De Oosterhoutse Schout in 1670 was een zekere Pieter Snellen, licentiaat in de rechten. Hij was tevens <Hooftman en Overdeken>, zodat hij bij deze transacties eigenlijk twee petten op had. Het is niet bekend of Snellen bestuurder van het Gilde was uit hoofde van zijn functie als Schout. Het verwondert ons niet, dat de Oosterhoutse Schout in die dagen ook bijen hield. Bijenhouden in hogere kringen was niet ongewoon. Zijn bemoeienissen met het Gilde in de volgende jaren waren intensief, zoals blijkt uit latere documenten.

 

Toen de toestemming van de Prins (men noemde dat een Octrooibrief) om een koninklijk Gilde op te richten in Oosterhout arriveerde, riepen Schout en Deken van het Gilde de Gildebroeders bijeen. Kennelijk was dit geen oprichtingsvergadering, maar een interne reorganisatie. Eén van de dingen waarvoor ze bijeen kwamen, was <om den inhout des Regelment ende articulen voor te houden>.

 

Dat werd kennelijk nog niet voldoende geacht, want de Oosterhoutse bromsnor Hulselius verklaarde, dat hij <door ordre van Heer Officier mondelinge ter puyen heeft afgecondicht, dat eenieder hem naar den inhout vandien, soals hem die was voorgelesen, souden hebben te reguleren opde pene (straf) daerin vervat….>. De datum van die bijeenkomst is niet achterhaald. Wel is bekend, dat diezelfde Hulselius alles ook nog eens vanaf het bordes van het stadhuis (hoek Heuvel- Slotlaan) heeft afgekondigd en daarna alles heeft aangeplakt. Dat gebeurde op 22 juni 1670.

 

Op 16 juli 1670 kwamen er moeilijkheden. Een aanklacht, dat sommigen zich niet hielden aan de statuten, wat betreft de afstand: ze zetten hun bijen te dicht bij die van andere imkers. Daarmee hun honing wegsnoepend! Na een week doen de Schout en de Schepenen van Oosterhout uitspraak, maar de veroordeelden gaan in hoger beroep, en dan komt een gerechtelijk proces op gang dat drie jaren zal duren. Uiteindelijk won het Gilde dat proces.

 

Daarna zijn er nauwelijks gegevens van het Gilde bewaard gebleven. Pas in 1809 laat het weer van zich horen (althans in de archiefpapieren). Dan wordt het Gilde, dat tot dan toe beroepsgilde was, omgevormd tot een Gilde van vermaak, om de belasting te ontlopen. De statuten werden gewijzigd: de leden ondertekenden… 66 in getal.