Zoals bekend staat het onderwerp bijenvolkregistratie al lange tijd op de agenda van LNV. De bijenvolkregistratie is een verplichting die voortkomt uit de Dierengezondheidsverordening (EU)2016/429. Een verplichting waarvoor Nederland geen vrijstelling kon verkrijgen.
Het Imkersoverleg heeft meerdere malen aangegeven mee te willen denken over de invulling van de bijenvolkregistratie methode. Daarbij aangevend dat de registratie en handhaving een verantwoordelijkheid blijft van de overheid.
Een aantal verkennende gesprekken hebben inmiddels plaatsgevonden en langzaam tekenen de contouren van de bijenvolkregistratie methode zich af. Daartoe het volgende.
Het Imkersoverleg heeft van het begin af aangegeven dat de registratie zo eenvoudig mogelijk moet zijn en geen overbodige administratieve belasting mag opleveren. Tevens is aangegeven dat de verkregen data met deze methode niet door de fiscus mag worden gebruikt en slechts in het kader van dierengezondheid (i.c. honingbijen) een plaats moet krijgen. Het uitsluiten van de fiscus is door LNV met grote nadruk toegezegd.
Omdat de regeling zich richt op honingbijengezondheid, vindt het Imkersoverleg het niet verstandig om imkers, binnen bepaalde kaders, vrij te stellen van registratie, omdat je dan het doel als bedoeld in de verordening ondergraaft.
Het vrijstellen van financiële registratieverplichtingen is een ander verhaal. Hoewel LNV aangeeft dat dit lastig ligt binnen de Nederlandse politiek, hoeven we ons hier niet door te laten leiden. Kijkend naar andere EU lidstaten is een ondergrens van 25 volken verdedigbaar. M.a.w. je gaat pas een registratie bedrag betalen als je meer dan 25 volken bezit.
Definitie bijenvolk: Volken die zichzelf in leven kunnen houden ook bij het ingaan van de winter.
Definitie kast/korf: De behuizing waarin een bijenvolk aanwezig is.
Moment waarop de kasten/korven geteld moeten worden en gemeld aan LNV: Het Imkersoverleg denkt dat het voorjaar het goede moment is. Immers dan is bekend hoeveel volken de winter overleefd hebben en nog voor het seizoen en tijdstip waarop men gaat
verenigen. De datum van 1 februari heeft dan de voorkeur.
De locatie van de inrichting moet worden vermeld in het systeem. Wij stellen voor dat het adres van de winterstalling te laten zijn.
Er moet een beschrijving van de inrichting worden vermeld. Wij stellen voor dat op te tekenen als winterstalling.
Kasten/korven moeten in het kader van diergezondheid altijd, ongeacht waar ze staan, herleidbaar zijn.
Niet elke imker houdt gegevens bij van zijn kasten/korven, soms is er een kastkaart aanwezig. Een kapstokartikel, betrekking hebbende op het verstrekken van herleidbaarheidsinformatie, in de regeling zou kunnen helpen. Het kan vormvrij zijn: de gegevens van de imker moeten op, in of bij de kast/korf te vinden zijn.
In de praktijk heeft het volgens het Imkersoverleg de voorkeur de naam en contactgegevens (adres, telefoonnummer) van de imker of eigenaar (als het een bedrijf zoals een zaadteeltbedrijf betreft), te vermelden op het deksel van de kast of aan de korf.
Elk jaar moet het aantal kasten/korven worden doorgeven. Ook als het aantal ongewijzigd is gebleven. In dat geval kan je het aantal bevestigen. Dit kan middels een LNV alert systeem worden geëffectueerd. Als je alleen wijzigingen moet doorgeven, kan de gewoonte van het invullen/bevestigen verwateren.
Tot zover de registratiemethode.
Strikt genomen zijn wij er nog niet in geslaagd om de regeling zo eenvoudig mogelijk te maken. We hebben immers nog verder het gesprek aan te gaan. Ook is nog niet duidelijk wat de kosten zullen zijn, voor alle imkers of voor die imkers die meer dan 25 kasten/korven
hebben.
Wel denken we op basis van goed onderling overleg nu een acceptabele basis te hebben gevonden voor vervolggesprekken met LNV.
Reacties vanuit de imkerij worden op prijs gesteld. Dit is meer dan informeren, maar er zal volgens onze inschatting ook niet veel ruimte meer zijn om iets anders in te brengen nadat we het over onze insteek namens de gehele imkerij eens zijn.
Wij zijn ervan overtuigd dat wij nu met dit concept een goed evenwicht kunnen bereiken tussen een verplichte registratie en de gerechtvaardigde belangen van de imkerij als geheel.
Het Imkersoverleg
Getekend door Arie Kreike, Voorzitter.