Op 15 maart 2025 heeft de Ledenraad ingestemd met de nieuwe landelijke statuten.
Doe mee aan de wintersterfte enquête 2024/2025 om een goed beeld te krijgen van de wintersterfte van afgelopen winter.
Lees meer over het interessante NBV Webinar over Chemievrij Imkeren met Séverine Kotrschal.
Terugblik NBV Vrijwilligersdag – Een feest voor vrijwilligers
We zijn benieuwd naar jouw voorkeur voor onderwerpen voor de NBV Webinars.
Lees meer over het voorlopig tarief voor de UBN-registratie.
Werkbezoek BBB Kamerlid Cor Pierik en Statenlid Heidi Looy aan het ImkersOverleg
Lees meer over de kunstmatige inseminatie-dagen van Beeselective
Het NBV-webinar Bijenvolkregistratie en Winteronderhoud is nu terug te kijken via MijnNBV.
Oktobernummer Bijenhouden ligt begin oktober in je brievenbus.
Het NBV-webinar Aziatische hoornaar en biodiversiteit is nu terug te kijken via MijnNBV.
De EBA heeft zich ten doel gesteld om zoveel mogelijk nationale imkerorganisatie uit Europese landen te bundelen om op deze manier binnen Europa een duidelijke stem te laten horen.
Met 19.000 bezoekers was de LOI van 2024 een groot succes!
Het NBV-webinar over varroabestrijding is nu terug te kijken via MijnNBV.
In de winter van 2023 – 2024 is 21,2% van de Nederlandse populatie van honingbijenvolken gestorven.
Het NBV-webinar over honing is nu terug te kijken via MijnNBV.
Lees meer over de fysieke ontmoetingen tussen NBV-bestuurders.
De kans op zwermen neemt deze maand toe. Kijk en luister over dit fasinerende onderwerp via het NBV-webinar of Bijenhouden de Podcast.
We zijn super trots op de nieuwe lichting Ambassadeurs Biodiversiteit. Gefeliciteerd allemaal! Op naar mooi werk in het land.
Doe mee met de wintersterfte enquête voor wetenschappelijk onderzoek.
Meld je aan als NBV-vereniging of individueel lid en doe mee met de Landelijke Open Imkerijdagen 2024!
Luister nu naar de eerste aflevering van Bijenhouden de Podcast.
Vanwege grote belangstelling zijn er extra tickets beschikbaar!
Oproep om deel te nemen aan een project richting selectie van natuurlijke weerstand tegen de varroamijt (geïnitieerd door bijen@wur)
Peiling wijst uit: al vroeg in de winter een hoog sterftepercentage van bijenvolken
We zijn benieuwd naar de statusvan je bijen. Doe mee aan de peiling.
Terugblik webinar aziatische hoornaar met relevante links en uitslagen van de peiling.
Door de grote interesse voor het webinar over de Aziatische hoornaar in oktober hebben we een 2e gratis webinar gepland.
Mooie opkomst tijdens NBV-studiedagen. Commissie en groepen zijn al bezig met de organisatie van de volgende edities.
Imkersoverleg en Ministerie van LNV bezig met invulling details nieuwe regelgeving rondom bijenvolkregistratie. Concrete details zijn nog niet bekend.
De Nederlandse Bijenhoudersvereniging en Imkers Nederland hebben de handen ineengeslagen en organiseren samen vanaf oktober 2024 de opleiding Leraar Imkeren.
NBV Lidmaatschap in 2024 Ook in 2024 biedt het lidmaatschap van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) weer een echte meerwaarde voor bijenliefhebbers. Het lidmaatschap opent de deur naar een scala aan voordelen waardoor je niet alleen bijdraagt aan het verbeteren van de biodiversiteit, gezondere bijenvolken en beter imkeronderwijs, maar ook aan een actiever verenigingsleven en belangenbehartiging op verschillende niveaus in de samenleving. Imkeronderwijs Een van de voornaamste voordelen van het NBV-lidmaatschap is toegang tot uitvoerig en betrouwbaar imkeronderwijs en -nascholing. De vereniging biedt educatieve mogelijkheden die imkers helpen hun expertise te vergroten, waardoor zij in staat zijn om op een…
Belangrijkste conclusie van 5 jaar NBS is dat er heel veel goed werk is verricht door de partners van de strategie en ook door organisaties die niet bij de strategie zijn aangesloten, maar…
NBV feliciteert dr. Bram Cornelissen met zijn promotie op het onderwerp de keine bijenkast kever
Kijk nu het webinar volkenvermeerdering met geïntegreerde varroabestrijding met Jan Luesink terug op MijnNBV.
Draag bij aan het onderzoek naar de kwaliteit van Nederlandse honing tijdens de NBV-studiedagen.
Op vrijdag 15 september bezocht Directeur-Generaal Agro Guido Landheer van het ministerie van LNV het Imkersoverleg voor een verdere kennismaking.
De opmars van de Aziatische hoornaar gaat razendsnel in Nederland. Leontine Uijthof, lid van de Taskforce Aziatische hoornaar en zelf imker, neemt je mee in deze opmars en vertelt je alles wat je moet weten over de Aziatische hoornaar.
Voorzitterschap ImkersOverleg overgedragen aan Wijnand Lodder, voorzitter van de NBV.
Lever een bijdrage aan het internationale project B-GOOD door het invullen van de vragenlijst.
Notitie bijenvolkregistratie vanuit het Imkersoverleg.
Datum: 13.06.2023
IMYB 2023 – Slovenië Na een noodgedwongen pauze van twee jaar vanwege de pandemie en een ‘heropstartjaar’ in 2022 zal er dit jaar weer een volwaardige IMYB, ofwel de International Meeting of Young Beekeepers plaatsvinden. Van 3 tot en met 7 juli zullen de jonge imkers Fien van den Haak (18), Jarno Akershoek (18) en Jelle Posthumes (18) onder begeleiding van Kees Kampman en Leon Gütz ons land vertegenwoordigen op dit prachtige evenement. Naast een cultureel, sportief en sociaal programma ligt de nadruk van het evenement natuurlijk volledig op de bijen en zullen de jonge imkers kennis en vaardigheden delen…
Wintersterfte honingbijen hoogst sinds jaren Uit onlangs gepubliceerde resultaten van Wageningen Universiteit & Research (WUR) blijkt dat 25,6% van de Nederlandse bijenvolken de winter van 2022/2023 niet hebben overleefd. Hierbij is belangrijk op te merken dat dit een gemiddeld cijfer is: de door imkers gerapporteerde sterfte loopt zeer uiteen van 0% (geen verlies) tot 100% (alles verloren). Ook geografisch worden grote verschillen in verlies waargenomen. Belangrijke genoemde oorzaken zijn de parasiet ‘Varroamijt’ en de afwezigheid van voldoende voer (nectar en stuifmeel) in het volk. Verder onderzoek Op dit moment is WUR bezig met het verder analyseren van de enquêtegegevens. De…
De zorgen zijn groot als het gaat over de opmars van Aziatische hoornaar, in het bijzonder bij imkers uit het zuiden van het land. Hierdoor was er dan ook grote belangstelling voor de presentaties van de Taskforce in Terneuzen en Maasbracht. Tijdens de presentaties ging Marianne Meijboom, beleidsadviseur bijengezondheid en biodiversiteit bij de NBV dieper in op de schade van deze exoot en gaf praktische tips over het voorkomen, opsporen en verwijderen van nesten. Na afloop van de presentaties werden er frontjes uitgedeeld om zo zelf een selectieve val te maken en zodoende koninginnen van de Aziatische hoornaar weg te…
Het onlangs ingevoerde beleid met betrekking tot het reizen met bijen binnen de EU verloopt nog niet altijd soepel. Uit de praktijk blijkt dat de partner is het buitenland niet altijd als ‘geldig ’in TRACES NT staat. Hierdoor is het niet mogelijk om een gezondheidscertificaat af te geven. Hieronder een stappenplan voor bijenhouders die binnen de EU reizen met bijenvolken voor bestuiving/bevruchting, jonge volken, koninginnen en/of zelfs sperma en eitjes. Stap 1: Uniek Bedrijfsnummer Imkers moeten beschikken over een bedrijfsnummer (UBN). Dit is gekoppeld aan de hoofdvestiging van de imkerij. In de meeste gevallen zal een koppeling aan het woonadres…
Imkersverenigingen intensiveren strijd tegen schadelijke Aziatische hoornaar Provinciale overheden wachten af terwijl oprukkende exoot biodiversiteit, imkerij en fruitteelt bedreigt Vanuit het Imkersoverleg, de samenwerkende Nederlandse imkersverenigingen, is deze week de Taskforce Aziatische hoornaar van start gegaan. De Aziatische hoornaar vormt een directe bedreiging voor de Nederlandse biodiversiteit en fruitteelt omdat zij bestuivende insecten als honingbijen en wilde bijen eet. Imkersverenigingen constateren een gebrek aan urgentiebesef en bepleiten het actief vangen van jonge koninginnen in het voorjaar. De Aziatische Hoornaar is een invasieve exoot die sinds 2017 zijn opmars maakt in Nederland. De soort maakt in de zomer enorme nesten met…
Op 28 januari 2023 vond de koninginnenteeltdag plaats in Geldermalsen, waarbij verschillende belangrijke aspecten van koninginnenteelt werden belicht. Drie sprekers, BeeSelective, Tieme Wanders en Pim Brascamp, deelden waardevolle inzichten die gericht waren op het optimaliseren van bijenvolken door middel van zorgvuldige selectie en toepassing van geavanceerde technieken. Een van de kernpunten was de selectie van koninginnen, wat als cruciaal werd benadrukt om hoogwaardige nakomelingen te verkrijgen. Door het kritisch kiezen van koninginnen die sterke eigenschappen vertonen, zoals ziekteresistentie, productiviteit en zachtaardigheid, kunnen imkers bijenvolken ontwikkelen die veerkrachtig en productief zijn. Een andere belangrijke presentatie behandelde het onderwerp kunstmatige inseminatie. BeeSelective…
Zoals u weet is het Imkersoverleg betrokken bij de totstandkoming van de door de EU verplicht gestelde bijenvolkregistratie. Onderhandeling daarover met LNV is afgelopen 8 februari gestart. Op dit moment is daarover nog geen concrete informatie voorhanden. We verwachten dat binnenkort wel en dan zal u geïnformeerd worden. Tijdens het overleg van 8 februari jl. werden wij in kennis gesteld van een EU-verplichting die van kracht wordt m.i.v. 1 maart aanstaande. Vanaf die datum is voor transport van bijen en hommels over de grens een verplichte registratie nodig bij RVO en NVWA. U dient dan te beschikken over een UBN…
Op initiatief van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) gingen donderdag 23 februari afgevaardigden van de verschillende imkersverenigingen, EIS/Naturalis, WUR-Environmental Research en bijen@WUR voor het eerst gezamenlijk in gesprek over het onderwerp ‘voedselconcurrentie tussen vliegende bestuivers’ en hoe hier in de praktijk mee om te gaan.
Ontvang 6x per jaar het vakblad Bijenhouden.
Blijf op de hoogte
Van het laatste nieuws met de maandelijkse digitale nieuwsbrief Imkernieuws.