Bijenvolkregistratie

Vanuit Europese wetgeving kent Nederland een verplichting als het gaat om bijenvolkregistratie. Dit komt voort uit de Dierengezondheidsverordening (EU)2016/429. De exacte invulling van deze registratie is voor Nederland echter nog niet vastgesteld. Hiermee zijn wij een uitzondering op de rest van Europa. Duitsland heeft sinds 2000 een registratieplicht en in Vlaanderen is het sinds 2006 verplicht om informatie over de bijenvolken te delen.

Reden van registratie

Voor de NBV is bijengezondheid de belangrijkste reden om inzicht te willen krijgen in het aantal bijenvolken, de locaties van bijenvolken en de imker achter deze bijenvolken en dan met name de aanwezigheid van Amerikaans Vuilbroed (AVB). Bij een uitbraak van AVB geldt een meldingsplicht en een reisverbod om verdere verspreiding te voorkomen. Zonder registratie is het moeilijker een uitbraak in te dammen. Kostbare tijd, arbeidsuren en geld gaat hiermee verloren. Met alle economische en dierenwelzijnsgevolgen van dien.

Gesprekken over registratie

Op dit moment vinden er verkennende gesprekken plaats tussen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het Imkersoverleg (samenwerkingsverband tussen verschillende belangenbehartigers binnen de imkerij). Deze gesprekken gaan met name over de exacte invulling en praktische uitvoering van de bijenvolkregistratie, waarbij het Imkersoverleg heeft aangegeven dat de registratie zo eenvoudig en uitvoerbaar mogelijk moet zijn. De registratie en handhaving blijft een taak van de overheid. Daarnaast heeft het Imkersoverleg expliciet aangegeven dat de gegevens niet door de fiscus mogen worden gebruikt maar uitsluitend voor diergezondheid gericht op honingbijen.

Huidige manier van registratie

Het is al mogelijk om je als bijenhouder te registreren. Dit is door middel van een Uniek Bedrijfs Nummer (UBN). Het aanvragen van het UBN is op dit moment gratis en relatief eenvoudig. Bekijk hier de handleiding. Op dit moment is het uitsluitend voor het importeren of exporteren van honingbijen en hommels noodzakelijk om een UBN-nummer te hanteren. Bekijk hier de handleiding.

Vanuit het Imkersoverleg is deze notitie opgemaakt om besturen en leden van de deelnemende organisaties te informeren. Bij ontwikkelingen op dit gebied lees meer op de website van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging.

Lees meer over het onderwerp bijenvolkregistratie

Stand van Zaken Bijenvolkenregistratie

Imkersoverleg en Ministerie van LNV bezig met invulling details nieuwe regelgeving rondom bijenvolkregistratie. Concrete details zijn nog niet bekend.

Notitie Bijenvolkregistratie Imkersoverleg 13.06.2023

Notitie bijenvolkregistratie vanuit het Imkersoverleg.
Datum: 13.06.2023

Reizen met bijen, eitjes of sperma binnen EU vereist aandacht.

Het onlangs ingevoerde beleid met betrekking tot het reizen met bijen binnen de EU verloopt nog niet altijd soepel. Uit de praktijk blijkt dat de partner is het buitenland niet altijd als ‘geldig ’in TRACES NT staat. Hierdoor is het niet mogelijk om een gezondheidscertificaat af te geven. Hieronder een stappenplan voor bijenhouders die binnen…

Per 1-3-’23: UBN nummer verplicht voor import/export hommels en bijen

Zoals u weet is het Imkersoverleg betrokken bij de totstandkoming van de door de EU verplicht gestelde bijenvolkregistratie. Onderhandeling daarover met LNV is afgelopen 8 februari gestart. Op dit moment is daarover nog geen concrete informatie voorhanden. We verwachten dat binnenkort wel en dan zal u geïnformeerd worden. Tijdens het overleg van 8 februari jl.…