Wespen

Bijen en wespen hebben gemeen dat ze tot de vliesvleugelen behoren en daarbinnen tot de angeldragers. Wespen hebben over het algemeen een slecht imago bij de imker en dat is jammer want de wesp is een nuttig dier en een onmisbare schakel in de voedselketen. Ze vangen muggen, vliegen en dazen en voorkomen daarmee insectenplagen.

Evenals de Europese hoornaar zal een wesp wel eens een honingbij vangen maar veel schade richten wespen niet aan. Zolang in het wespennest nog volop larven moeten worden gevoerd, zijn wespen vooral vleeseters. Naar voedsel zoekend ruimen ze dan vooral dode bijen op.

Overlast einde zomer

Rond eind juli /augustus komen limonadewespen op zoetigheid af. Het wespennest wordt kleiner en bij gebrek aan wespenlarven en daarmee ook de zoete afscheiding, gaan wespen op zoek naar zoetigheid elders. Een limonadewesp kan dan proberen om bij de opgeslagen honing in de bijenkast te komen of een haalbij met nectar die terugkomt naar de kast proberen te vangen.

 

Wespen die de kast proberen binnen te komen, zullen veelal worden tegengehouden door de poortwachters of anders de bijenkast uitgewerkt worden. De imker kan het vlieggat verkleinen om het de poortwachters makkelijker te maken. Ook hier zullen wespen weinig schade aanrichten. Het ophangen van wespenvallen wordt dan ook ten zeerste ontraden. Mocht er een wespennest in de buurt zitten die overlast veroorzaakt dan kan deze ook op een diervriendelijke manier worden weggehaald, neem hiervoor contact op met de wespenstichting.

Uiterlijk verschil in lichaamsbouw en kleur

Bijen en wespen verschillen behoorlijk van elkaar. Op het eerste gezicht misschien niet, maar de wespentaille tussen het borststuk en het achterlijf is bij een wesp overduidelijk. Veel duidelijker dan bij de honingbij. De afwisselend zwart/gele strepen van limonadewespen vallen veel meer op dan van honingbij (foto hieronder).

Het bijenleven speelt zich af tussen de bloemen. Dat is anders met wespen die op zoek zijn naar prooien. Beide soorten insecten beschikken over een angel. Die van de bij heeft weerhaakjes waardoor die na steken in onze huid achterblijft en de dood van de bij tot gevolg heeft. De angel van de wesp is glad zonder weerhaakjes en meerdere keren inzetbaar. Lees meer over bijensteken.

Soorten wespen

In ons land komen 54 plooivleugelwespen voor:

De bekendste en meest voorkomende zijn de twee soorten limonade wespen. Deze soorten lijken erg op elkaar maar de tekening op de kop van de gewone wesp lijkt ietwat op een anker, terwijl de tekening op de kop van de Duitse wesp bestaat uit 3 stippen (deze stippen kunnen ook ontbreken):

  • Duitse wespVespula germanica (Onderstaande foto)

  • Europese Hoornaar – tot bijna 3,5 cm lange wesp; twee keer zo groot als de gewone wesp en de honingbij. Ook wel paardenwesp genoemd. Opvallend rood borststuk en rode poten met een groot geel achterlijf. De grootste wesp van Nederland. (Onderstaande foto)
  • Aziatische hoornaar – nog betrekkelijk zeldzame invasieve soort,  Deze hoornaar wordt aangetrokken naar plekken waar veel insectenactiviteit is om zich daar aan de insecten te goed te doen. Een bijenvolk met in- en uitvliegende bijen vormen een relatief makkelijke prooi (Onderstaande foto)

De gewone wesp, de Duitse wesp en de beide soorten hoornaars behoren tot de papierwespen. Zij worden zo genoemd omdat ze bolvormige nesten maken van fijngekauwd hout. Ook langkopwespen en veldwespen maken nesten en leven sociaal. Daarnaast bestaan er ook solitaire wespen zoals de leemwespen. Een bekend voorbeeld hiervan is de urntjeswesp. Zie ook https://www.wildewespen.nl